Hip-hop Arena: BG рапът и рапърите извън вашия телевизор: Християн Христов a.k.a IMP

BG рапът и рапърите извън вашия телевизор: Християн Христов a.k.a IMP

Музикалният лейбъл & студио Out In Space, което наскоро промотира своята дебютна компилация, функционира само от една година и няколко месеца… Ако това ви изглежда като представяне на някоя „млада“ и „зелена“ банда от музиканти, препоръчително е да изчетете този текст до самия му край.

За изпусналите (тъй като „това не го дават У вашата телевизия“): Вокалните и инструменталните звуци кънтят в този Космос едва от началото на 2014-а, но за сметка на това, те сa възпроизведени от изпълнители, част от които отдавна градят историята на българската хип-хоп музика.

От хаоса на стиловото разнообразие, което цари в Out In Space, ще измъкнем един от членовете на лейбъла – рап артиста IMP. Продължителността на неговото „отдавна“ в жанра вече наброява 12-ина години. Преди да се настани в настоящата си музикална Вселена, Християн Христов, както е истинското име на певеца, е приземявал „совалката“ си и в няколко други подобни организации.

Най-дълго се застоява в столичната звукозаписна компания Ghetto Productions. Там той бързо успява да се докаже с уменията си в рапирането, които е натрупал, въз основа на предварителната му 3-годишната заигравка със занаята, в родния му градВидин.
Няколко лета по-късно IMP придобива статут на изпълнителен продуцент на Ghetto Pro. Престижната позиция младият талант извоювал напълно заслужено, тъй като в процеса по направата на beat-ове се оказал също толкова отличен, колкото и в устното възпроизвеждане на реч в рими с автентичния си flow.
2 години след това лейбълът на Ghettoman преустановява работата си, като от него – освен с опит, Християн излиза и с албум под мишница – „На ръба“.

Видинският рапър отново хваща Музиката за ръка и я води право в SOFIA 1000 през 2013-а. Поради куп основателни причини престоят на IMP-еца и Изкуството в компанията не трае дълго. Още на следващата година той преминава в редиците на прясно сформиралото се тогава crew – Out In Space. Същото име носи и звукозаписното студио, в което Ицака с пълна пара забърква зверските си смеси от ноти и слово и понастоящем. Под покрива на галактическата sound лаборатория, в района на Сливница, той дели една атмосфера със също толкова музикално даровитите артисти: Михаела Мартин , GerataDarkSideSr. MartiniAlexmall & Gem.

Паралелно с трупането на „стаж“ в различните хип-хоп „групировки“, IMP развива и свой собствен проект – ImpStyle. Към днешна дата с този етикет излизат не само композирани и изпяти от него песни, но и видеа, които той лично е режисирал, заснел и обработил, но за други артисти.

Време е да разкарам ведрото настроение, което ви насадих чрез хронологизиране на ключовите музикални скитания на поета, продуцента, рапъра, режисьора, сценариста и оператора – IMP. Биографията, подписана и подпечатана с трибуквената абревиатура, Immortal Mastermind Peacemaker, може да се синтезира и така: IMP не „бълва“ звукова продукция, воден от жаждата за забогатяване. Неговата схема е в другата крайност и като че ли на моменти повече го ощетява, отколкото му носи дивиденти.

Християн Христов инвестира свои $ средства, придобити не благодарение на дългогодишната симбиоза между него и Музиката. Няма да назова директно като какъв „бачка“ гражданинът Х.Х. Достатъчно е да знаете само, че делата му, като основен източник на доходи, не са нелегитимни, нито пък аморални. Но не са и резонен резултат от 12-годишния му рап-активизъм, който се явява и като етап, оказал благоприятно влияние върху насърчаването и развитието на българската хип-хоп култура. Важно е да се отбележи , че творческата му деятелност е ескалирала, и то не днес или вчера, до една от най-висшите си форми – адекватен, интелигентен и „здравословен“ професионализъм, който е и идеалният съвременен способ с възпитателна насоченост, който се ангажира с това – аудиторията да консумира само качествени, полезни, силни и ясни послания. За лесното „преглъщане“ на лирическите лекарства на IMP допринасят и типичните за него инструментали, които отразяват неговите собствени разбирания за това как се прави в България истински хип-хоп в най-чистото му състояние.

 

Крайният резултат винаги е удовлетворявал или надминавал очакванията на всяко едно същество, докоснало се до sound-лечебницата и рап-активизма на IMP. Притеснително е, че навън ходят свободно доста нехип-хопспитализирани все още вирусоносители. Именити представители на гилдията успокояват с прогнозата, че рано или късно всеки заразен доброволно ще попадне под карантината на IMP, от която ще излезе имунизиран до живот срещу всяка една хип-хоп разрушителна болест и вредните й музикално-ощетени преносители.

 

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВА, Изтоник: Hip-hop ArenaСподели в: