За хип-хоп музиката и музиката в рапа – Интервю с Sr. Martini

Нямаме нужда от уводни думи за него – Sr. Martini. Всичко, което ще прочетете в това интервю, което Koncerti.bg  направихме с  него, ще  ви бъде достатъчно, за да се запознаете отблизо с хип-хоп изпълнителя, с крюто, в което участва – София 1000, както и с музиката, която твори от години. Ще си говорим за изкуството да създаваш рими и за развитието на хип-хопа в България. Дали има наличие на такова? Сега ще разберем от самия Сър Мартини:

 

Разкажи ни за теб  и София 1000, как започна всичко?

– В един момент (и то точният), се засякохме с Ицака и Део на някакъв концерт, поговорихме… В течение на разговора, момчетата ни предложиха да работим заедно изцяло, да станем едно крю, един лейбъл !!! Те вече бяха оборудвали студиото като идеята беше задвижена – ние като група War of  the masses, (Drunken Ma, DarkSide и Sr. Martini) бяхме поканени сърцато от тях да обединим  РАП-а и енергията ни. С две думи : да работим постоянно заедно, защото така или иначе бяхме започнали да записваме парчета !!! По това време имахме доста перипетии с мястото, на което да записваме. Работехме с един наш голям приятел от Бг хардкор средите  – Павката от Piranha FTW, LAST HOPE (огромно уважение за него) . Преценихме, че за нас като рап група, ще е по-полезно да влезем в изцяло хип хоп лейбъл, и то с хора като Део и Ицака, дълбоко потопени в тази музика. Зад китарата застана Боби. Затова и казахме „ДА”  и се събрахме. Няма нищо случайно, защото с времето разбрахме, че това е перфектното място, хора и екип, които можем да имаме. Ние сме  приятели, безценно е !!!

 

Нека да обобщим още веднъж изпълнителите, които участват в София 1000 – Sr. Martini, Drunken Ma, DarkSide (War of the masses), Chadeo, Imp, Боби (китара).

От колко време си  хип-хоп изпълнител и кога се разпали тази твоя страст към словата, обърнати в рими?

– Доколкото си спомням, първият ми официален запис и песен – „Началото”(Слим, Бъг, Спенс и аз), е 2001 г. Със Слимарата се запознахме в казармата 98-99 г. като вече си бях започнал да пиша разни неща по тетрадки, римички, но не с твърдото убеждение, че ще ставам изпълнител, просто от сутрин до вечер слушах рап – факт. С него си станахме партийка, започнахме да си пишем заедно текстове… и неусетно решихме да направим  нещо като за начало. Организирахме и едно бягане от поделението за концерт, първо излизане на сцена… Няма да го забравя, много беше филм! Тогава „Снайпер Рекърдс” беше в началната си фаза, отидохме, Слимарата ме запозна с DJ Stancho. Записахме нашите куплети (от раз), Спенс дойде и каза: „ това е много добро… искам да вляза”. Станчо хареса също песента и реши да снимаме клип като всичко се случи естествено. След това там се събраха много кадърни изпълнители, работеше се здраво и професионално. Благодаря на всички, за мен беше една школа, която много ми е помогнала да съм в час с вътрешния заряд, техниките, похватите по правенето на музика. Следващото ми парче беше от албума на Слим, казва се „Шахмат”, и съм щастлив от това, защото Филмотека СЛИМисимо, тогава, спечели наградата на ММ  за рап албум на годината !!!

 

В ъндърграунд културата  те познаваме като Sr. Martini, който прави надъхващи тракове заедно с другите пичове от София 1000. Искаме да разберем дали този Мартини е един и същи навсякъде, където попадне?

– Благодаря! Истината е, че съм себе си навсякъде, това е нормално… никой не може да бъде нещо друго, освен себе си. Егото, маските, преструвките и игрите, това са фалшиви неща. Разбира се, винаги е различно, човек има настроения, моменти, емоции.. но да – себе си съм !!!

 

Всички знаем, че в днешно време е трудно да правиш истински рап, който да докосва сърцата на феновете. Как се справяш ти и твоите хора от крюто с тази задача?

– Първо искам да споделя, че никак не харесвам думата фен. Тя ми е фалшива, говори за разделение на изпълнител (отгоре) и фен (отдолу), за пиедестал, не! Аз не бих нарекъл хората, които споделят и слушат нашата музика – фенове. Те са приятели, познати, съмишленици, ако щеш симпатизанти, но не и фенове  ! Те са хора като нас, ние имаме подобен светоглед, чувства, разбираме се! А как се справяме със задачата да правим истински рап?  Отговорът е – много лесно! С  открито сърце и душа, за музиката и нашият любим стил –  рапът… просто отваряш вратата и всичко се случва !

 

Споделяш ли мнението, че в момента има много артисти, които правят музиката си по-скоро заради самата отдаденост към нея, отколкото за парите и славата?

– Да, споделям го категорично, много се радвам, че ги има, за да си слушам. А и с всички от тях сме в  чудесни взаимоотношения – работим заедно, творим.  Факт е, че има групи и изпълнители в цяла  България, с огромен потенциал, талант, идеи, послания, и добре, че ги има! Жаден съм за истински, смислен и жив Бг хип-хоп ! Уважение и поклон за всички тези хора, те си знаят кои са, комуникираме постоянно. Поклонът е, че в цялата тази комерсиализация и обезценяване на стойностното, те не спират да правят своята чиста музика, да говорят смислени неща, също така и да бъдат отговорни за думите си !!!

 

Нека си говорим за още рап. Как усещаш положението в България в момента – развива ли се успешно хип-хоп културата ни или напоследък ставаме свидетели на нещо комерсиално, което се слуша повече по радиото?

– Развива се, и точно хип хоп артистите са основата на това – коренът! Култура, и то хип-хоп по телевизията рядко ще видиш, въобще в ефир! Нещата стоят така: известните, комерсиалните и популярните работят сериозно с екип – снимат се видеа професионално, записват се, обработват се на чисто техническо ниво!  Това е крачка нагоре, плюс е, оттам нататък на мен лично посоката им на лирика, на звучене, не ми харесва. Цялостният продукт е добре изглеждащ на външен вид, но кух на съдържание ( не всички разбира се). И още нещо! Някои хора просто не са в този музикален жанр, те не правят РАП, те правят поп, поп-фолк, трап, но не и хип-хоп! Просто, да сменят табелата, това е. РАПА го държат жив рапърите, хората отвътре в хип-хоп културата, тези, които я разбират и ценят , а не дискотечните тигри. Те просто използват името му и се мятат като рапъри! Пичове, нищо лично – повечето от вас са свестни, мислещи хора, знам, но ако не сте рап, кажете го !!!

 

Напоследък София 1000 ни затрупва мощно с нови и нови парчета, които вдъхновяват голяма част от хората, слушащи хип-хоп, ще продължавате ли да зареждате със същите сили и ентусиазъм вашите хора и за напред?

– Много ти благодаря за оценката! Относно музиката, която правим в СОФИЯ 1000 – едно нещо мога да ти кажа със сигурност, и то 1000 (хиляда) процентова.! Ние сме себе си, ние сме хип-хоп, имаме да кажем много неща, посланието е важно за нас, както и обратната връзка с нашите хора. Интересува ме таланта на истинският музикант, лирикът, творецът. Комуникацията между хората с помощта на тази музика, тя в случая е моста между нас,  обменяме идеи, опит, разкриваме чувствата си. ПОСОКАТА е една… по-добър и чувстващ свят, отворен за истината! Не е трудно, благодарим на всеки един, който ни усеща и подкрепя по един или друг начин.

 

Можеш ли да направиш кратко обръщение към тепърва изгряващите таланти, които искат да правят качествена музика? Кое е най-важното нещо, което не трябва да забравят по пътя на тяхното развитие?

– От изключително значение е отвореното сърце, бъдете това, което сте, бъдете отговорни за лириките си, вашите думи са посланието ви! Те стоят там – на записа и имат закодирана сила, ако говорите глупости, то тогава хората ще слушат  само глупости. Вие това ли искате?  В тази връзка, знайте, че музиката влияе много и възпитава! Ако някой ви каже, че не е така, той лъже, манипулира, просто си измива ръцете. Бъдете отговорни към музиката си, тя е вашето лице пред хората! Чак след това идва техническата част, усъвършенстване и така нататък…  Отворете сърцата СИ !!!

Благодаря ти сърдечно за поканата, всичко добро и на теб, и на целия ви екип! И подкрепяйте чувствената, смислена българска музика!!!

 

Благодарим ти и ние, пич, продължавайте все така да надъхвате хората, които слушат качествен хип-хоп. Всичко знаем, че това е трудно изкуство за овладяване. С това интервю искаме да Ви покажем, че не е невъзможно, рапът е поезия, нека го ценим особено от такива артисти като София 1000. Респект за вас, момчета! Успех и до нови срещи!

 

Валeнтина Минчева

KONCERTI.BGСподели в: